Begrebet ”Deltidslangelænder” har efterhånden bidt sig fast. Baggrunden for dette er en undersøgelse fra 2019 som viser hvem køberne af en deltidsbolig på Langeland typisk er, hvad der trækker, hvordan lokalsamfundet opleves og ikke mindst hvordan de lokale opfatter deltidslangelænderne og vice versa.
Definitionen på en deltidslangelænder en en person, der ejer en helårsbolig i Langeland Kommune, men som ikke har folkeregisteradresse i Langeland Kommune.
Det gode liv
Mange danskere har 2 helårsboliger – en i byen og en på landet. For disse boligejere danner begge boliger rammen om det gode hverdagsliv og bolig nr. 2 er meget mere end et fritidshus. En stor del af deltidslangelænderne er de overvejende ressourcestærke seniorer over 50 år, hvor adgangen til natur betyder mest. De køber bolig nr. 2 for at få ro, harmoni og en smuk beliggenhed. De søger et fristed med natur og muligheder for at leve et hverdagsliv, gerne sammen med familie og venner.
Mange er på vej til at planlægge eller har planlagt deres otium. De er typisk ressourcestærke, såvel socialt som økonomisk. Dette er baseret på deres tilknytning til arbejdsmarkedet, husstandens størrelse, skattepligtige indtægt samt deres uddannelsesmæssige baggrund. Mange har ikke noget imod at rejse for at komme til deres deltidsbolig og de benytter boligen året rundt. Deltidsboligen er et sted, hvor der opleves en stor tilknytning til lokalsamfundet og høj livskvalitet. Mange deltidslangelændere ønsker at bidrage lokalt og næsten 20% overvejer at flytte fast til øen mens yderligere 20% har overvejet at flytte til, men som endnu ikke er helt afklarede.
Naturen i centrum
Adgang til naturen har meget stor betydning. De kulturelle tilbud har betydning for omkring 40% af deltidsborgerne hvorimod sportsfaciliteter og offentlig transport betyder mindre. Restauranter og caféer har ikke betydning for anskaffelse af bolig nr. 2 men bliver hyppigt brugt, når først etableringen er sket.
Boligerne renoveres ofte af lokale håndværkere og deltidslangelændere handler i øens butikker og bidrager til omsætning og liv i lokalsamfundene. Kommunen har sat rammerne for, at køb af deltidsbolig kan lade sig gøre, blandt andet ved at ophæve bopælspligten. Kommunen har en bosætningsstrategi, som omfatter deltidslangelændere som en naturlig del af lokalsamfundene og ikke, som en nødløsning for at modvirke tomme boliger i yderområderne.
Fakta om undersøgelsen
Langeland Kommune og Tønder Kommune har deltaget i et forskningsprojekt kaldet ”Den Moderne Landsby som nr. 2 bolig”. Projektet er finansieret af Landdistriktspuljen under Erhvervsstyrelsen. Konsulenthuset Plan Gruppen har udarbejdet en rapport, som giver viden om deltidslangelændernes motiv for køb af bolig 2 og deres brug af boligen samt deltidslangelændernes samspil med lokalsamfundene. Rapporten samler resultaterne fra spørgeskemaer, som er sendt til 1.237 deltidsborgere, halvdelen af den langelandske befolkning over 18 år og medlemmerne af kommunalbestyrelsen. Rapporten er udarbejdet i 2019.
Kunne du tænke dig at blive deltidslangelænder eller høre mere om vores fantastiske Ø.
Så er du velkommen til at kontakte Thomas Røddik Konradsen, Projektleder i Langeland Kommune, på e-mail: throko@langelandkommune.dk