Gennem hele badesæsonen (fra 1. juni til 1. september) kontrollerer kommunen Langelands og Strynøs badevand 34 steder.
Vi sørger for, at der bliver taget og analyseret prøver, så vi kan sikre, at vandet er sundhedsmæssigt forsvarligt at bade i.
Hvis badevandskvaliteten pludselig bliver forringet, og hvis badevandet viser sig at være uegnet som badevand, vil kommunen sætte skilte op ved stranden og oplyse om det her på siden.
Kvalitetskrav kan ses i Bekendtgørelse om badevand og badeområder https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2016/917
Hvordan bruges badevandsanalyserne?
Når Langeland Kommune modtager resultatet af en badevandsanalyse, bruger vi følgende til at vurdere badevandets kvalitet (Naturstyrelsens kriterier):
E. coli:
Intestinale enterokokker:
Hvis der konstateres overskridelser på 1000 cfu/100 ml af E. coli og 400 cfu/100 ml af intestinale enterokokker, anbefaler Miljøstyrelsen, at Styrelsen for Patientsikkerhed kontaktes, og der frarådes/forbydes badning på stranden.
Viser analyserne tegn på mulig forurening – dvs. E.coli over 250 cfu/100 ml og enterokokker over 100 cfu/100 ml, bliver der udtaget en omprøve inden for få dage, og inden for en uge udtages en erstatningsprøve for at sikre, at der ikke er tale om en længerevarende forurening, som kræver badeforbud.
I tilfælde hvor badning frarådes, vil det fremgå af et skilt ved adgangsvejen til stranden og på Langeland Kommunes hjemmeside
Klassifikation af badevand
Ifølge badevandsbekendtgørelsen, er det et krav, at alle badestrande skal have en klassifikation samt en badevandsprofil.
På baggrund af de seneste 4 års analyseresultater klassificeres badevandskvaliteten som enten:
- udmærket
- god
- tilfredsstillende
- ringe
Du kan læse mere om badevand på Miljøstyrelsens hjemmeside: https://mst.dk/erhverv/rent-miljoe-og-sikker-forsyning/badevand-og-svoemmeanlaeg
Kort over badevandets kvalitet i hele EU findes på denne hjemmeside: https://discomap.eea.europa.eu/Bathingwater/.