Borgmester om tilbageflytning: Vi har et godt fundament at bygge videre på

Langeland Kommune er en af de kommuner, hvor færrest bysbørn flytter tilbage. Men noget tyder på, at udviklingen er ved at vende.

Ny analyse viser, at 14,3 procent af de fraflyttede unge på landsplan ender med at vende tilbage til deres hjemkommune, når de er fyldt 33 år. Tallet er lavere for Langeland Kommune, hvor kun lidt over 8 procent af en årgang var flyttet tilbage til kommunen per 1. januar 2017.

Borgmester Tonni Hansen siger:

”Sidste års rekordtilflytning er ikke medregnet i analysen, så måske ser virkeligheden bedre ud, end analysen viser. Sidste år så vi blandt andet, at flere børnefamilier flyttede til Langeland og Strynø end tidligere, så det tyder på, at vi er ved at knække den kedelige kurve med, at flere flytter fra end til kommunen.”

”Vi har gode børneinstitutioner og gode skoler. Vores huse er billige, så børnefamilier kan have en hverdag, uden at budgettet bliver for stramt. Men vi har manglet job. Heldigvis går det den rigtige vej, for der er lige nu jobs inden for eksempelvis ingeniørfaget, på det pædagogiske område og inden for sygeplejeområdet. Og så har vi Svendborg og Odense tæt på.”

”Tiltrækning af nye medborgere er noget, vi har stort fokus på. Efter sommerferien udarbejder vi en bosætningsstrategi, så vores indsatser på området bliver samlet og gjort tydelige. Vi ved, at mange oplever, at de har haft en positiv opvækst på Langeland eller Strynø – og at positive er minder er væsentlige for lysten til at vende tilbage senere. Så vi har et godt fundament at bygge på.”

Baggrund
I analysen, som Momentum står bag, har man fulgt alle børn, der er født i 1983. Her er der set på, hvor stor en andel af dem, der boede i kommunen som 15-årige, der efterfølgende har været fraflyttet i minimum to sammenhængende år, men er flyttet hjem og bor i opvækstkommunen som 33-årige.

Analysen viser, at gode jobmuligheder, attraktive og tilgængelige boliger, gode faciliteter og børneomsorg samt natur er noget af det, der kan tiltrække folk.

Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet er der flere årsager til, at nogle kommuner har nemmere ved at trække deres bysbørn hjem end andre. Især jobmulighederne spiller en rolle, for selvom mange gerne vil tilbage til sin oprindelige kommune, kan det være en udfordring at finde det rigtige job ikke bare til sig selv, men i mange tilfælde også til sin partner. Derfor er det ifølge instituttet ikke overraskende kommunerne omkring vækstområder som hovedstaden, det østjyske bånd, Odense og Aalborg, der tiltrækker flest ”tilbageflyttere” sammen med områder med gode pendlingsmuligheder.

Læs mere om analysen på KL's hjemmeside (åbner i nyt vindue).

Sidst opdateret: 11. juni 2018