Langelands nye kulturpolitik i høring

Høringsperioden er den 3. april – 1. maj 2017

Kilde: ØP - billedet er taget i forbindelse med Kulturprisfesten 2016

Din mening.

Det langelandske kulturliv skal styrkes og gøres endnu mere synligt. Derfor har Langeland Kommune lavet sin første kulturpolitik, som netop er sendt i høring. Alle er velkomne til at byde ind med forslag.

Formålet med kulturpolitikken er at synliggøres de utallige enkeltpersoner, de større institutioner og de mange initiativer på kulturområdet, som kommunen er rig på. Det spænder bredt fra blandt andet kunst og musik til natur, foredrag og museer.
”Langeland har et utrolig rigt kulturliv, som ikke mindst er båret frem af mange frivillige. Det skal vi som kommune være med til at understøtte og styrke til gavn for hele øen. Med en kulturpolitik i hånden bliver det lettere at tænke kulturen ind i flere områder af kommunens arbejde,” siger Anni Bagge Jensen, bibliotekschef i Langeland Kommune.

Hun peger på, at kulturlivet blandt andet kan skabe økonomisk vækst i form af tilflyttere, turisme og omsætning for erhvervslivet samt positiv omtale af øen. Men også at kunst og kultur har en værdi i sig selv for det enkelte menneske.

Mange frivillige

I en mindre kommune som Langeland Kommune er der færre større kulturinstitutioner end i store kommuner. Til gengæld er der langt flere frivillige og private, som bidrager væsentligt til den langelandske kultur – eksempelvis Alfio Bonanno og de landskendte ”Kunsttårne”, som blev til i et samarbejde mellem Langelands Elforsyning og kunstneren Hans Kjær.
”Her på biblioteket vil vi bestræbe os på at tilbyde sparring og hjælp til kunstnere og andre, der søger et netværk eller ønsker synlighed om deres kunst eller musik. Og vi kan være en indgang for frivillige, der ønsker kontakt til andre eller tilbyder deres hjælp,” siger Anni Bagge Jensen.

Nogle af Langelands unikke kulturmiljøer er Rudkøbing by, der er en af landets bedst bevarede by-helheder. Tranekær, som er Danmarks eneste markante fyrste-by uden for Sønderjylland. Og landskabet med godser, landsbyer, skove, hegn, overdrev, havnebyer og kystbebyggelser. Øen er også rig på fortidsminder fra den ældste stenalder på havbunden til Langelandsfortet fra Den kolde Krig – hvilket er baggrunden for, at Langelands Museum har været førende på det arkæologiske felt og nu er førende inden for koldkrigshistorien.

Kulturen på Langeland

• Langeland Kommune har primært aktiviteter knyttet til biblioteket, museerne og arkiverne. Dertil kommer de kommunale musikskoler, der er organiseret under skoleområdet og i en vis udstrækning Ungdomsskolen.
  • De øvrige kulturelle aktiviteter er i vidt omfang private – fx et stort antal billedkunstnere, keramikere, forfattere og udøvende musikere samt det frivillige kulturliv, der blandt meget andet driver Bio Langeland, Fiskeriets Hus og Møllehavehuset.
  • Langeland Kommune giver tilskud til Børnekulturfestivalen, FilmFyn, Kulturregion Fyn, Borgerhuset, Rudkøbing Byhistoriske Arkiv, Slotsmøllen, m.fl.

Bilag:

Frist for høringssvar: 1. maj 2017

For yderligere oplysninger kontakt: Bibliotekschef Anni Bagge Jensen, mail: abje@langelandkommune.dk
, tlf. 29170326

Høringssvar sendes til: kultur.fritid@langelandkommune.dk