Langeland Kommune

H. C. Ørstedprisen - prisen for kunst og videnskab

Prisen uddeles hvert år på H. C. Ørsteds fødselsdag

H. C. Ørstedstatuen på Gåsetorvet

Hans Christian Ørsted Prisen er en dansk pris, som dog også kan uddeles til personer fra andre lande. Prisen kan gives både til enkeltpersoner, organisationer og institutioner. Prisen er indstiftet af Ørstedselskabet og Langeland Kommune - og uddeles hvert år den 14. august på H.C. Ørsteds fødselsdag.

Prisen er på kr. 10.000,- og består af en mindre statuette med titlen "Sommerfugl" i materialet sølv og emalje monteret på en fod af elmetræ, udført af kunstneren Sabine Majus Hansen fra Langeland. Titlen henviser til, at H.C. Ørsted bl.a. bliver forbundet med ordet sommerfugl. Endvidere består prisen af et tilhørende særligt diplom med titlen "Hans Christian Ørsted Prisen".

Formålet med prisen er at hylde H.C. Ørsteds indflydelse på kulturen, kunstnere, tænkere og videnskabsfolk i hele verden ved, at udvælge prismodtagere, hvis arbejder kan knyttes til H.C. Ørsteds navn og livsværk, herunder også i relation til formidlingen af genren.

H.C. Ørsted blev født den 14. august 1777 i Rudkøbing, og var søn af en apoteker. Han tilbragte sin barndom og første ungdom på Langeland. Han bevarede den særlige tilknytning og relationerne til Langeland hele livet.

Sidst opdateret: 16. februar 2017