Langeland Kommune

Spørgsmål der kan opstå om drikkevandet

 

Er det bedre at drikke vand på flaske end fra vandhanen?

Det er vigtigt at du drikker rent vand som lever op til de kvalitetskrav som vi stiller i Danmark.
Drikkevandet fra vandværkerne bliver derfor løbende analyseret, så det sikres at vandet overholder de høje kvalitetskrav. Så med mindre du har et ønske om, at der skal være brus i dit vand, så anbefaler kommunen at du drikker vandet fra vandhanen.

Hvorfor er vandet rødbrunt/rustfarvet?

Hvis dit kolde vand bliver uklart og misfarvet eller rødbrunt, skyldes det typisk forstyrrelser i vandets strømning i ledningssystemet. Dette kan skyldes reparationsarbejder på forsyningsledningen i gaden eller inde på ejendommen. Misfarvningen skyldes at kalk og jern som er aflejret i ledningssystemet løsrives, men drikkevandet er ikke sundhedsskadeligt.
For at få rent vand kan du gennemskylle dit ledningssystem ved at lade alle vandhaner løbe, indtil vandet bliver klart. Gennemskylningen skal typisk vare et par minutter.

Hvorfor er vandet vandet hvidt ?

Hvis vandet er hvidt, skyldes det normalt at der er luft i vandet. Hvis du fylder et glas med 'hvidt vand', vil du se at luften hurtigt bruser af, så vandet igen bliver klart. Det 'hvide vand' er ikke sundhedsskadeligt. Luft i vandet kan forekomme, hvis der kommer luft i ledningssystemet, dette kan f.eks. være i forbindelse med reparationsarbejde på ledningsnettet.
Du kan typisk afhjælpe det 'hvide vand' ved at lade alle vandhaner i ejendommen løbe i en kortere periode.

Hvorfor lugter vandet af 'rådne æg'?

Lugten af 'rådne æg' stammer fra en svovlbrinte-forbindelse og kommer normalt fra det varme vand. Lugten kan skyldes manglende vedligeholdelse af dit varmtvandsanlæg. Du bør kontakte en VVS-mester.

Hvorfor får jeg blågrønne aflejringer?

I kobberinstallationer som eventuelt findes på din egen ejendom, vil der kunne opløses kobber i vandet. Kobber kan sætte sig som blågrønne aflejringer i elkedler, toiletter, håndvaske og lignende.
Indholdet af kobber vil være størst når vandet i systemet har stået stille. Skyl derfor vandhanen igennem, ved at lade vandet løbe i en kortere periode.

Sidst opdateret: 18. april 2013

Åbningstider:

 Mandag: 10.00 -  15.00
 Tirsdag: 10.00 -  15.00
 Onsdag: Lukket  
 Torsdag: 10.00 -  17.00
 Fredag: 10.00 -  12.00